advertentie

Vrouw (44) ‘shopt’ met gestolen identiteit fentanylpleisters bij apotheken

Een vrouw loopt tegen sluitingstijd op 8 maart 2019 de apotheek in de Gorzen in Schiedam binnen. Ze heeft een recept bij zich voor fentanylpleisters en ze krijgt de pleisters ook mee. De komende maanden komt ze vaker langs, soms eerder dan het vorige recept afgelopen had moeten zijn. De voorschrijvende arts zegt nooit een recept voor fentanylpleisters aan de vrouw te hebben voorgeschreven. Op 7 mei 2024 staat de 44-jarige vrouw voor de rechter voor valsheid in geschrifte. 

Vrouw (44) ‘shopt’ met gestolen identiteit fentanylpleisters bij apotheken
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

dinsdag 07 mei 2024 19:19

De 44-jarige vrouw gaat uiteindelijk vier keer langs bij de apotheek in de Gorzen en ook meerdere malen bij een apotheek in het centrum van Vlaardingen. Daarnaast gaat zij tussen 2019 en 2022 nog bij meer dan tien andere apotheken de fentanylpleisters halen. Volgens de rechter komt er vanuit de apotheken eenzelfde verhaal terug in de aangiftes: “Het ging opvallen dat u vaak tegen sluitingstijd kwam en eerder dan dat het recept afgelopen was terugkwam. Sommige apotheken hadden het meteen door, anderen later.” 

“Ik heb dat gedaan”, vertelt de vrouw in de rechtbank. De vrouw zou zich inschrijven bij verschillende apotheken en daar het vakje aanvinken dat haar gegevens en naam niet gedeeld mochten worden. “De methode heb ik eigen gemaakt. Ik had documenten daar kon ik dingen op aanpassen.” De vrouw zegt via haar computer op het doktersrecept namen en data aan te passen, ook zou zij mogelijk handtekeningen van dokters hebben vervalst.  

‘Ik voel mij schuldig’ 

 “Ik kon mijn eigen gegevens niets meer gebruiken”, verklaart de vrouw haar gedrag. Ze besluit hierna van minimaal twee mensen de gegevens over te nemen en die te gebruiken als naam op de doktersrecepten. Volgens de rechter zou één van de mensen een vrouw zijn waaraan de 44-jarige verdachte een kat had verkocht, waarvoor de verdachte overigens niet zou hebben betaald. “Die mevrouw heeft er last van gehad dat u in haar naam de fentanylpleisters haalde. Ze kreeg bijvoorbeeld vorderingen van apotheken,” legt de officier van justitie uit aan de 44-jarige vrouw. “Ik voel mij schuldig. Één van de mensen heeft mij verteld wat het met hem heeft gedaan. Hij vertelde dat het als een aanval voelt die uit het niets komt”, spreekt de vrouw met een lichte trilling in haar stem.

De 44-jarige vrouw heeft een medische aandoening, waardoor zij medicijnen nodig heeft. Hierbij kwam zij naar eigen zeggen uit op fentanyl, die toen nog voorgeschreven werd door een arts. 

Onder druk gezet

De vrouw zegt haar verhaal over de fentanyl en haar gezinssituatie op Facebook te hebben geplaatst. “Ik werd door mensen benaderd. Toen heb ik privé gegevens gedeeld over wat ik voorgeschreven kreeg en wie mijn dochter was. Hierna kreeg ik een oproep dat ik medicijnen moest ophalen bij de apotheek.” De medicijnen staan wel op haar naam, maar zouden zijn besteld door één van de mensen waarmee ze contact heeft op Facebook. “Ik moest het afgeven in Schiedam aan een vrouw van middelbare leeftijd. Als ik dat niet deed zou ze iedereen vertellen dat ik verslaafd was.” Voor het onder druk zetten blijkt echter in de rechtbank geen bewijs te zijn. 

Met een zucht vertelt de vrouw dat ze na vier weken opgenomen te zijn eindelijk van de fentanylpleisters af is. “Geen haar op mijn hoofd die terug zou willen naar die situatie.” Volgens de advocaat gaat het beter met de vrouw, hij hoopt dat daar rekening mee gehouden wordt bij de strafmaat.

De officier van justitie noemt het ‘ernstige feiten’ die de 44-jarige vrouw heeft gepleegd. “Dit gaat over een lange periode en u bent gewoon doorgegaan, dat neem ik u kwalijk. Aan de andere kant zie ik persoonlijke problemen. Als ik dat afweeg kom ik tot een taakstraf van 120 uur en voorwaardelijke celstraf van zes maanden”, eindigt de officier van justitie.

De rechter doet op 21 mei uitspraak in de zaak.