Wethouder Proos mag blijven, maar veel kritiek in Vlaardingse gemeenteraad

Met een motie van wantrouwen tegen hem gericht ging wethouder Arnoud Proos de Vlaardingse gemeenteraad van 25 april in. De voltallige oppositie wil dat de wethouder vertrekt, omdat hij niet in Vlaardingen wil komen wonen. Het voorstel om Proos een jaar uitstel te geven op de verplichting om in de stad waar hij werkt te wonen werd aangenomen met achttien stemmen voor en vijftien stemmen tegen. 

Wethouder Proos mag blijven, maar veel kritiek in Vlaardingse gemeenteraad
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 25 april 2024 23:22

"Het was aan het begin van de avond nog even spannend of woordvoerder Arnout Hoekstra van de SP op tijd was om het woord te voeren over het opzeggen van het vertrouwen in de wethouder. Hij was in het buitenland, maar kwam een half uur voor de bespreking de raadszaal binnenlopen.

81b6825d-33f1-4434-b8f4-fd00315a8eca.JPG

‘Gelogen’ 

De commotie rondom de woonsituatie van Proos ontstond doordat er een oud nieuwsartikel boven kwam drijven. In dit artikel zou duidelijk worden dat de wethouder nooit de intentie had om in Vlaardingen te komen wonen. Fractievoorzitter Wouter de Reus van ChristenUnie/SGP spreekt dit tijdens de discussie in de gemeenteraad tegen. “De context is anders geïnterpreteerd.” Hoekstra laat duidelijk weten het hier niet mee eens te zijn. “In het artikel staat dat al voor de benoeming in Vlaardingen de wethouder niet van plan was om te verhuizen.” 

Meerdere gemeenteraadsleden vallen Hoekstra bij. Zo noemt nieuw aangetreden raadslid Jorn van der Bie van StadsBelangen Vlaardingen het een ‘principiële keuze’ om niet naar Vlaardingen te verhuizen. Gemeenteraadslid Stefanie Solleveld benadrukt daarbij dat er bij wethouder Proos geen bijzondere omstandigheden zijn die hem uitstel zouden kunnen geven voor zijn verhuizing. Nol Kloosterman van AOV eindigt: “AOV schaamt zich diep voor het gedrag van deze coalitie.”

‘Waar het hart ligt’ 

Toch zijn er ook gemeenteraadsleden die Proos steunen. Fractievoorzitter Neill Voorburg Van GroenLinks vindt dat de wethouder zich met volle honderd procent inzet voor de stad en dat het niet gaat om waar hij woont, maar waar zijn hart ligt. Burgemeester Wijbenga vraagt de wethouder of hij zelf nog iets over de kwestie wil zeggen. Daarop schudt hij afwijzend zijn hoofd. 

Het voorstel om de wethouder een jaar uitstel te geven wordt aangenomen met achttien stemmen voor en vijftien stemmen tegen. In 2025 moet er opnieuw gestemd worden over nog een extra jaar uitstel.