Ateliers van kunstenaars gaan in rook op, brandstichting niet uitgesloten

De brand in het pand aan de Waterleidingstraat heeft een ravage achtergelaten. Donderdagochtend vlak voor zeven uur kreeg de brandweer de eerste melding. Bij aankomst zagen zij flinke rookwolken het pand uit spuwen. “We hebben gelijk opgeschaald.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

donderdag 25 april 2024 12:47

“Gelukkig was er niemand in het pand aanwezig”, laat René van der Linden, woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, weten. “Een deel van het pand is ingestort, daar is de schade groot. We gaan kijken wat er te redden valt.” In het voormalige pand van een transportbedrijf zaten de ateliers van zes kunstenaars.

Vier van de getroffen kunstenaars staan buiten de hekken te kijken hoe de brandweer hun ateliers nablussen. Ze vrezen alles kwijt te zijn. Eén van de kunstenaars vertelt dat al zijn spullen in het pand aanwezig waren, inclusief alle kunstwerken die hij zelf nog in bezit heeft. “De kunstenaars mogen zo naar binnen om te kijken wat er gered kan worden”, volgens Van der Linden.

Vermoeden van brandstichting

De kunstenaars vermoeden dat de brand is aangestoken. Anderhalve week geleden vlogen naast het pand auto’s en een bootje in brand. Ook zijn in het verleden de ruiten meerdere malen ingegooid. “Op dit moment weten we het nog niet”, aldus Van der Linden. “We zullen kijken of er een oorzaak te vinden is. We hebben geen aanwijzing dat het aangestoken is, maar we sluiten niets uit.”