Nieuwe stap voor toekomst schoon afvalwater Schiedam en Vlaardingen

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft een samenwerking gesloten met twee bedrijven om de nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) in Vlaardingen te gaan verwezenlijken. In 2027 moet de bouw starten, in 2030 moet de nieuwe zuiveringsinstallatie onder andere Schiedam en Vlaardingen voorzien van schoon drinkwater.

Archief: Twee
Archief: Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

woensdag 24 april 2024 14:46

De AWZI wordt gebouwd op een paar honderd meter afstand van de huidige afvalwaterzuiveringsinstallatie De Groote Lucht, op de huidige locatie van de Oekraïense wijk Mrija. In de stad en de gemeenteraad was er veel te doen om de nieuwbouw. Een groot aantal raadsleden wilde dat de huidige zuiveringsinstallatie gerenoveerd werd, zodat Mrija kan blijven bestaan. Volgens het Hoogheemraadschap van Delfland was dit niet mogelijk en moest er een nieuwe installatie komen, zo dicht mogelijk bij de huidige installatie. De gemeenteraad nam het plan in oktober 2023 aan met 21 stemmen voor en 11 tegen.

Ingenieurscombinatie Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV gaan onderzoeken hoe de afvalwaterzuivering gaat voldoen aan de strenge Europese richtlijnen voor schoon drinkwater. Ook gaat er onderzocht worden hoe het gezuiverde water ingezet kan worden om de waterkwaliteit in de Krabbeplas te verbeteren.